Следвайте Гласове в ТелеграмПроста актуализация на Windows наруши функционалността на някои

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПроста актуализация на Windows наруши функционалността на някои
Коментари Харесай

Стари компютри се „счупиха” след актуализация на Windows

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Проста актуализация на Windows наруши функционалността на някои по-стари компютри. Дали това е резултат от инцидентна неточност или скрито съглашение на Microsoft с производителите на районен съд – консуматори във форумите дискутират версии за протичащото.

Собствениците на по-стари компютри с Windows 10 започнаха да се оплакват от проблеми с работата на доста приложения, най-вече вградени в Windows. Те стопираха да работят – когато се опитате да ги активирате, излиза известие за неточност. Причините са незнайни – потребителите считат, че това е или инцидентна неточност в кода на актуализацията, или съзнателно деяние, с цел да ги накара да преминат към нови компютри и операционна система.

Необичаен проблем

Собствениците на компютри и преносими компютри, които се смятат за остарели съгласно актуалните критерии на Microsoft и производителите, са изправени пред необикновен проблем – общоприетите стратегии, вградени в Windows, ненадейно стопират да работят на техните машини. Засега това се появява единствено в Windows 10; от ден на ден хора се сблъскват с този проблем, заяви порталът Neowin. Това се вижда и от появяването на нови тематики във форумите на Microsoft, отдадени на казуса, с многостранични мнения.

Много консуматори изпитват неточност във файловата система – File System Error (-2147219196), когато се пробват да започват общоприетоо приложение за Windows 10. Това се случва да вземем за пример при отваряне на приложението за обзор на фотоси. Освен това, съдейки по потребителски изявления във форумите на Microsoft, някои консуматори изпитват сходна неточност при пускане на калкулатора, центъра за противоположна връзка, вградения имейл клиент и редица други стратегии за Windows 10.

Най-често казусът се показва от притежатели на в действителност остарели компютри с процесори AMD Athlon и даже ранни процесори Intel Core 2 Duo, които към този момент са на повече от 15 години.

Неглижиране на казуса и конспирации

Засега Microsoft не признава, че има нещо неправилно с Windows 10. Компанията не реагира по никакъв метод на недоволствата на потребителите и цялостната картина на протичащото се не е ясна. Но явно невъзможността за стартиране на общоприети стратегии може да бъде породена от актуализация на системата – ъпдейтите ще бъдат безвъзмездни до октомври 2025 година, а след тази дата ще би трябвало да се заплаща за тях.

Версията за проблем с актуализацията се поддържа от обстоятелството, че в седмиците преди актуализацията не са следени компликации при пускане на съществени приложения в Windows 10, изключително необятно публикуваните. Така да вземем за пример, на компютри с Windows 10 версия 1809, в който автоматизираните систематични актуализации са наложително деактивирани, целият софтуерен пакет започва без никакви проблеми.

Без да чакат мненията на Microsoft, потребителите изложиха няколко версии за аргументите за протичащото се, от които единствено две получиха огромен брой поддръжници. Според обява на The Register, една от версиите е, че последните актуализации на общоприетите приложения на Windows 10 са създали софтуера подвластен от указания, които не поддържат по-стари процесори. Звучи напълно разумно, защото AMD и Intel постоянно обновяват своите процесорни линии, в това число добавяйки поддръжка за нови указания, които липсват в 15-20-годишните чипове.

Друга версия е, че потребителите може да изпитват проблеми заради неволна неточност на разработчиците, която е оставила наследения хардуер некадърен да извършва новите приложения на Windows.

И двете хипотези имат право на битие. В поддръжка на втората е фактът, че през десетилетията Microsoft е натрупала богат опит в стартирането на актуализации, които нарушават работата на системата. Windows 10 получава такива актуализации изключително постоянно през последните години.

Що се отнася до първата догадка, тя също не е лишена от смисъл. Световният пазар на компютри стагнира от 2022 година насам – продажбите са меко казано незадоволителни и това не устройва нито производителите на компютри, които губят, нито Microsoft. Показателно е, че през четвъртото тримесечие на 2023 година подразделението за игри на компанията се оказа по-доходоносно от отдела, участващ в създаването и разпространяването на Windows.

Стимул за покупката на нов компютър

Ако Windows 10 не работи добре на остарял хардуер, това може да е от изгода както за доставчиците на компютри, по този начин и за Microsoft. Инсталирането на Windows 11 на остарели компютри не е толкоз елементарно (Microsoft се бори за това с всички сили), тъй че единствените налични варианти са или прекосяване към Linux, или закупуване на нов компютър с Windows, драйверите за който с съвсем 100 % възможност ще бъдат единствено за Windows 11.

Инфо: technews.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР